Karmėlavos seniūnija

Sveikatai palankaus maisto ruošimo pratybos Karmėlavos gimnazijoje

Mokinių pavasario atostogas mokyklų virėjai išnaudoja kvalifikacijai kelti ir įgūdžiams tobulinti. Balandžio 23 d. visų Kauno rajono mokyklų vyr. virėjai ir maitinimą organizuojančių įmonių vadovai rinkosi Karmėlavos gimnazijos valgykloje. Čia vyko praktinis seminaras „Lietuvos šefų parengtų valgiaraščių pritaikymas mokykloje“.

Seminarą vedė Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVK) narė, maisto ekspertė, receptų autorė Aida Matulevičiūtė su savo komanda. Seminaro metu buvo gaminami ir vertinami patiekalai, atitinkantys Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintą Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašą.

Seminare dalyvavo Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyr. specialistė-maisto produktų inspektorė Danguolė Grigalevičienė, Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius ir vyr. specialistė Žydra Narbutienė.

Kauno rajono virėjai su LRVVK nariais kartu gamino mokyklinius pietus pagal naujus receptus: vištienos plovą su rudaisiais ryžiais, jautienos kukuliukus su sūriu, viso grūdo makaronus su daržovių padažu, karštą morkų ir saldžiųjų bulvių garnyrą, cukinijų ir kitų daržovių salotas, bananų desertą su riešutais ir sėklomis. Seminaro dalyviai sprendė, kurie iš šių patiekalų patiktų vaikams ir galėtų būti įtraukti į pavasario valgiaraštį, kaip juos geriau patiekti mokykloje, kad maistas ne tik būtų sveikesnis, bet ir būtų skanus, atrodytų patraukliai.

LRVVK nariai yra parengę per 100 įvairių patiekalų receptų mokykloms, kurie vis dar tobulinami, kad visiškai atitiktų nustatytus reikalavimus ir būtų pritaikomi vaikų mityboje. Seminare buvo karštai diskutuojama apie vaikų mitybos reglamentavimo naujoves, maitinimo organizavimo proceso modernizavimą, problemas, su kuriomis mokyklų valgyklos susiduria kasdieniame darbe. Šiuo metu Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija rengia naujus dokumentus: Rekomendacijų dėl švediško stalo diegimo ir maisto švaistymo mažinimo projektą bei Estetiško maisto patiekimo rekomendacijų projektą. Šios rekomendacijos bus parengtos ir patvirtintos iki naujų mokslo metų (2019/2020) pradžios bei paskelbtos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje.

 

Informaciją parengė vyr. specialistė Žydra Narbutienė