KTU atnaujinti Kauno rajono mokyklų virėjų mokymai

Po 2 metų pertraukos vėl atnaujinti Kauno rajono mokyklų virėjų mokymai KTU Maisto mokslo technologijų ir kompetencijų centre. Kauno rajono Kultūros, švietimo ir sporto skyrius ir KTU Maisto mokslo technologijų ir kompetencijų centras (MMTKC) bendradarbiauja jau daug metų, bendradarbiavimo sutartis pasirašyta 2016 m., iki pandemijos šio centro mokomojoje virtuvėje reguliariai 2-3 kartus per metus vyko Kauno rajono mokyklų virėjų ir maitinimo įmonių vadovų teoriniai ir praktiniai mokymai.

KTU MMTKC yra pirmas toks centras Baltijos šalyse, aprūpintas unikalia pilotine įranga maisto pramonei ir viešajam maitinimui. Čia kuriami nauji maisto produktai ir jų receptūros maisto pramonės ir viešojo maitinimo įmonėms, vykdomi fundamentalieji ir taikomieji moksliniai tyrimai, verslo užsakymai. KTU MMTKC specializuojasi maisto kokybės ir saugos, tausojančios maisto gamybos ir vartojimo, maisto grandinės valdymo srityse, teikia profesionalias konsultacijas techniniais maisto gamybos ir kokybės klausimais, suteikia realias maisto gamybos sąlygas su mažais žaliavų kiekiais, gamina ir demonstruoja naujų produktų ir patiekalų pavyzdžius.

2022-06-13 KTU MMTKC mokomojoje virtuvėje vyko Kauno rajono bendrojo ugdymo mokyklų valgyklų gamybos vadovų ir virėjų praktiniai mokymai – „Naujų sveikatą tausojančių patiekalų gamybos pratybos“. Mokymus vedė KTU lektorė Žydronė Valatkevičienė. Mokyklų virėjos, susiskirsčiusios į tris komandas, pačios gamino įvairius patiekalus. Mokomajai gamybai šį kartą buvo pasirinkti itin populiarus patiekalas mokinių tarpe – makaronai. Ar įmanoma paruošti makaronų patiekalus taip, kad jie būtų ne tik patrauklūs vaikams, bet ir maistingi, kokybiški ir sveikatą tausojantys? Mokyklų virėjos ruošė naujus patiekalus iš makaronų, pagamintų iš neįprastų, tačiau sveikų ir kokybiškų žaliavų – avinžirnių, lešių, kukurūzų, žirnių, taip pat pilno grūdo miltų su natūraliais daržovių priedais. Šiuos makaronų patiekalus lengva pritaikyti ir mokyklų valgyklose. Buvo išbandyti nauji įdomūs padažai – natūralių daržovių, sūrio, grietinėlės. Virėjos pabandė pagaminti ir naują pertrintą sriubą iš šiuo metu sezone karaliaujančios daržovės – šparagų. Virėjos savo ir kolegių pagamintus patiekalus degustavo, vertino, išsakė pasiūlymus. Mokymų metu dalyvės taip pat susipažino su pastaruoju metu itin vertinamais inovatyviais maisto produktais – liofilizuotais (džiovintais šaltyje) produktais. Liofilizacija, kitaip vadinama džiovinimu šaltyje, yra auksinis produktų konservavimo standartas, leidžiantis išsaugoti produktus tokius, kokie jie yra švieži, nenaudojant jokių priedų, konservantų, pridėtinio cukraus ar kitų pridėtinių medžiagų. Virėjos degustavo šaltyje džiovintas uogas, vaisius, daržoves, įvairius užkandžius ir aptarė galimybes integruoti šiuos itin kokybiškus ir sveikus produktus į vaikų valgiaraščius.

Maisto ruošimo pratybos KTU MMTKC Kauno rajono virėjoms buvo ne tik puiki galimybė atnaujinti žinias ir pasitobulinti, bet ir galimybė vėl gyvai pabendrauti su kolegėmis iš kitų mokyklų, pasikeisti turima informacija, pasidalinti patirtimi, pasiruošti tolesniam atsakingam darbui mokyklų valgyklose.

Informaciją parengė vyr. specialistė Žydra Narbutienė

Susijusios naujienos