Pakaunės mokyklų valgykloms aukščiausias įvertinimas
Šį pavasarį pradėtas ugdymo įstaigų valgyklų reitingavimas Kauno rajonui labai sėkmingas – visos tikrintos valgyklos buvo įvertintos 5 balais (puiki būklė) bei suteiktas 5 puodelių ženklas. Šie rezultatai buvo pristatyti trečiadienį Domeikavos laisvalaikio salėje vykusiame pasitarime „Vaikų maitinimo organizavimo aktualijos ir naujovės“.
5 puodeliai
Švietimo įstaigas tikrino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai. Šiais metais jie įvertino 11 Kauno rajono ugdymo įstaigų.
Valgyklos būklė yra vertinama balais, o skiriamajame ženkle vaizduojami puodeliais: vienas puodelis – nepatenkinama higienos būklė, du – patenkinama, trys – vidutinė, keturi – gera, penki – puiki.
5 puodelių ženklas suteiktas: Domeikavos, Garliavos Juozo Lukšos, Karmėlavos Balio Buračo, Čekiškės Prano Dovydaičio, Neveronių, VDU Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijoms, Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinei mokyklai, Ežerėlio ir Babtų lopšeliams-darželiams, Akademijos lopšeliui-darželiui „Smalsutis“.
Prie mokyklų valgyklos durų, matomose vietose bus užklijuoti lipdukai, vaizduojantys kavos puodelius.
„Kitos Kauno rajono mokyklos dar laukia savo vertinimo ir taip pat tikisi pačių geriausių rezultatų. Šis įvertinimas skatina pasitempti ir kitų valgyklų darbuotojus, siekti kuo geresnio įvertinimo, o vartotojui parodo „nematomą“ virtuvės vaizdą ir leidžia labiau pasitikėti maitinimo įstaiga, kad čia ruošiamas maistas yra tikrai saugus ir kokybiškas“, – pabrėžė Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Žydra Narbutienė.
Pavyzdys kitoms savivaldybėms
Pasitarimo dalyvius pasveikinusi Kauno rajono savivaldybės vicemerė Raminta Popovienė, akcentavo, kad sveikatai palanki mityba, modernios technologijos ir šiuolaikinės mokinių aptarnavimo formos visuomet buvo Kauno rajono savivaldybės prioritetų sąraše.
„Mūsų mokyklos pirmosios Lietuvoje pradėjo vykdyti ES finansuojamas „Pieno ir vaisių vartojimo skatinimo“ programas, pirmosios įdiegė švediško stalo principą“, – priminė R. Popovienė.
Vicemerė pasidžiaugė, kad Kauno rajonas tapo pavyzdžiu kitoms savivaldybėms, čia pasisemti gerosios patirties vaikų maitinimo organizavimo srityje jau buvo labai daug kitų savivaldybių delegacijų.
„Maitinimas – itin svarbi sritis ugdymo įstaigoje, kuri sulaukia didelio tėvų ir visuomenės dėmesio, todėl tik dirbant kartu ir bendradarbiaujant, galima pasiekti vaikų ir tėvų lūkesčius atitinkantį rezultatą“, – teigė Ž. Narbutienė.
Jokių ligų protrūkių
VMVT Kauno departamento vyriausioji specialistė – maisto produktų inspektorė Danguolė Grigalevičienė informavo, kad šiais metais pakaunės darželiuose ir mokyklose nebuvo jokių ligų protrūkių. Ji akcentavo, kad valgyklų būklė yra itin gera, didelėje dalyje mokyklų valgyklų yra sumontuota nauja moderni technologinė įranga, atlikti remonto darbai, atnaujintas gamybinis inventorius.
Šįmet Kauno rajone duris atvėrė dar trys visiškai naujos virtuvės – Kulautuvos lopšelyje-darželyje, Užliedžių lopšelyje-darželyje „Pienė“ ir Zapyškio pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo pastate.
„Kauno rajono prioritetas – ruošti karštą šviežią maistą vietoje. Maistas gaminamas vietoje visose Kauno rajono mokyklose, termosais pristatomas tik į Karmėlavos Balio Buračo gimnazijos Ramučių skyrių, modulinius darželius ir šeimos darželius“, – vardino Ž. Narbutienė.
Pasitarime dalyvavusi Cheminės technologijos fakulteto Maisto mokslo ir technologijos katedros dėstytoja Žydronė Valatkevičienė pateikė mokslinę ir praktinę informaciją apie šio amžiaus rykštę – maisto netoleravimą ir alergijas.
Ji pateikė išsamias rekomendacijas, kaip teisingai ruošti maistą vieniems, ar kitiems produktams alergiškiems vaikams, kaip keisti maisto produktus kitais, kaip sudaryti jiems pilnavertį valgiaraštį.
Komentarai (0)