Pristatyti nauji reikalavimai mokinių maitinimui

Spalio 12 d. Garliavos Jonučių progimnazijoje Kauno r. bendrojo ugdymo mokyklų atstovai susitiko su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Kauno departamento specialistais. Susitikimo tikslas – įvertinti mokyklų valgyklų būklę, aptarti patikrinimų rezultatus, sužinoti naujus reikalavimus, keliamus vaikų maitinimo organizavimui 2022-2033 mokslo metais.

Pranešimą skaičiusi VMVT vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė Danguolė Grigalevičienė pasidžiaugė, kad 2022 metais Kauno r. mokyklų valgyklose nebuvo ligų protrūkių, pasiteisinusių vartotojų skundų dėl maitinimo kokybės. Susitikime akcentuota, kad Kauno r. mokyklų valgyklų būklė yra itin gera, didelėje dalyje mokyklų valgyklų yra sumontuota nauja moderni technologinė įranga, atlikti remonto darbai, atnaujintas gamybinis inventorius. Šį rudenį duris atvėrė dar viena visiškai nauja – Mastaičių mokyklos-daugiafunkcio centro valgykla. Visose Kauno r. mokyklose maistas yra ruošiamas vietoje, termosais maistas pristatomas tik į 2 savo virtuvių neturinčius mokyklų skyrius ir į Šeimos darželius. Net 18 Kauno r. mokyklų veikia pilnas ar dalinis „švediško stalo“ principas, mokyklos aktyviai dalyvauja ES finansuojamose pieno ir vaisių vartojimo skatinimo programose. Inspektorė atsakė į gausius dalyvių klausimus jiems aktualiomis temomis: dėl higienos normų reikalavimų vykdymo, valgiaraščių sudarymo ir pan.

Pasitarimo metu buvo pristatyti Lietuvos higienos normos HN 15:2021 „Maisto higiena“ pakeitimai, taip pat LR Sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtinto „Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašo“ pakeitimai. Bene įdomiausia naujovė, laukianti mokyklų valgyklų – pradedama jų reitingavimo sistema, kuri jau yra įdiegta kavinėse ir restoranuose. Valgyklos būklė bus vertinama balais, šie skiriamajame ženkle bus vaizduojami puodeliais: vienas puodelis – nepatenkinama higienos būklė, du – patenkinama, trys – vidutinė, keturi – gera, penki – puiki! Prie mokyklos valgyklos durų, matomose vietose bus klijuojami lipdukai, vaizduojantys kavos puodelius – kuo daugiau tokių puodelių, tuo geresnė higienos būklė tos mokyklos valgykloje. Tai skatins pasitempti valgyklų darbuotojus, siekti kuo geresnio įvertinimo, o vartotojui parodys „nematomą“ virtuvės vaizdą ir leis labiau pasitikėti maitinimo įstaiga, kad čia ruošiamas maistas yra saugus ir kokybiškas. Tikimės Kauno rajono mokykloms pačių geriausių įvertinimų.

Informaciją parengė  vyr. specialistė Žydra Narbutienė

Susijusios naujienos