Įvyko projekto AUTENTIKOS RITMU. ZAPYŠKIO SKONIAI baigiamasis renginys
Rugsėjo 18 d. restorane SCENA, Zapyškyje, vyko Kauno rajono kultūros projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ dalies „Autentikos ritmu. Zapyškio skoniai“ baigiamasis renginys.
Pradėjęs krapnoti lietus neišgąsdino besirenkančiųjų – „Scenos“ restorano terasa buvo pilnutėlė.
Zapyškio bendruomenės centras, Ežerėlio kultūros centras ir restoranas „Scena“ toliau tęsė kelionę Zapyškio apylinkių gyventojos Teofilės Krušinskaitės, prof. Libertas Klimkos žodžiais tariant, „šios žemės atminties saugotojos“, pramintu taku.
Ežerėlio kultūros centro Zapyškio laisvalaikio salės folkloro ansamblis „Altonė “ kartu su Zapyškio bendruomenės nariais inscenizavo dar vieną Teofilės sektą pasaką –„Višta Rudikė“. Kartu su pasakos veikėjais nukeliavome į vaikystę, pasisėmėme liaudies išminties.
Žiūrėjome ne tik pasakos inscenizaciją, bet ir degustavome naujai atkurtus vietinius valgius. Virtuvės šefas Tomas Ragauskas pristatė du naujus patiekalus, pritaikytus šiuolaikinei virtuvei, kuriuos sukūrė, remdamasis Teofilės receptais: tai „Troškinta žuvis su kopūstų pagardu“ ir „Bulviniai blynai su baravykų „kapučino“ padažu“. Abu patiekalai pagaminti jungiant kelis aprašytus Teofilės valgius.
Renginio pabaigoje vyko balsavimas, kurio metu 72 dalyviai iš 97 balsavo už „Troškintą žuvį su kopūstų pagardu“. Zapyškiečių manymu, šis patiekalas vertas atspindėti Zapyškio krašto gastronomines tradicijas. Džiugu, kad Zapyškio žmonės išrinkdami šį valgį įprasmino prie Nemuno gyvenusių žvejų tradicinį maistą – žuvį.
Netrukus atnaujintame „Scenos“ valgiaraštyje, kaip sakė restorano vadovė Aistė Venskutonienė, puikuosis ir „Troškinta žuvis su kopūstų pagardu“, kurios galės paragauti ir miestelio svečiai. O švenčių proga valgiaraštyje bus ir pirmajame projekto „Autentikos ritmu. Zapyškio skoniai“ renginyje dalyvių išrinktas valgis „Kepta silkė marinuota pasninkiniuose barščiuose“. Šiam valgiui savo balsus atidavė 58 dalyviai iš 96 balsavusių.
Renginyje dalyvavęs Kauno r. savivaldybės mero pavaduotojo Paulius Visockas pasidžiaugė, kad projektas „Autentikos ritmu. Zapyškio skoniai“ subūrė Zapyškio žmones bendrai veiklai, paskatino prisiminti vaikystėje girdėtas pasakas bei patirtus skonius, padėjo atkurti šiam kraštui būdingus valgius. Mero pavaduotojas įteikė Kauno rajono savivaldybės mero Valerijaus Makūno padėkas už projekto „Autentikos ritmu. Zapyškio skoniai“ veiklų įgyvendinimą, kurios išryškino Zapyškio krašto unikalumą, padeda puoselėti vietos tradicijas, telkia bendruomenę ir garsina Zapyškio kraštą.
Dėkojame visiems prisidėjusiems prie šio projekto įgyvendinimo, taip pat renginių dalyviams, bendruomenės nariams bei Kauno r. savivaldybei, kuri finansavo šį projektą.
Teksto autorė Ežerėlio kultūros centro Zapyškio laisvalaikio salės Kultūrinių renginių organizatorė Daiva Dmuchovska
Nuotraukos Ryčio Šafranausko
Komentarai (0)